Patelnia wok – nie tylko dla Azjatów

Wok-OC-hand-made-14-470x470Jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej? A może po prostu cenisz sobie wygodę i funkcjonalność podczas
wykonywania codziennych obowiązków? Bez względu na to, jaką kuchnię preferujesz, patelnia wok z
pewnością znajdzie zastosowanie także w Twoim domu.
Na co zwrócić uwagę podczas wybierania konkretnego modelu?
Po pierwsze, na to, z jakiego materiału patelnia wok została wykonana. Wyróżniamy woki ceramiczne,
żeliwne i stalowe. Do najtrwalszych należą stalowe patelnie wok. Stal, wykorzystywana do ich produkcji to
stal nierdzewna lub węglowa. Żeliwne patelnie wok cechują się solidnością i odpornością na uszkodzenia. W
ich przypadku o wiele więcej czasu zajmuje nagrzewanie do odpowiedniej temperatury, choć z drugiej strony,
dzięki temu bardzo dobrze utrzymują ciepło. Najlżejszą i jednocześnie najtańszą opcją będzie patelnia wok
ceramiczna. Jej popularność ciągle wzrasta – między innymi dzięki zastosowaniu nieprzywierającej powłoki.
Tradycjonaliści natomiast korzystają jedynie z produkowanych ręcznie patelni wok. Naczynia te są
wykonywane z dużą precyzją i dbałością o szczegóły oraz uznawane za najlepsze w swojej kategorii.
Jeżeli chodzi o sam kształt patelni wok, to większość z nich ma zaokrąglone dno, jednak coraz częściej
możemy spotkać się także z płaskimi patelniami. Tradycyjne modele wyposażone są jedynie w drewnianą
rączkę, podczas gdy bardziej nowoczesne posiadają na ogół dodatkowy uchwyt.

Więcej dowiesz się na: http://www.kuchnieorientu.pl/kategoria-produktu/home/przybory-kuchenne/patelnia-wok/